Kombinerte lærerutdanning med ishockeykarriere

Kombinerte lærerutdanning med ishockeykarriere

Samtidig som Martin Blakseth Huse spilte for Storhamar, studerte han for å bli grunnskolelærer ved Høgskolen i Innlandet. Foto : Fredrik Olastuen. 

Martin Blakseth Huse studerte grunnskolelærer samtidig som han spilte ishockey. Nå har han drømmejobben.

29-åringen er født på Oppegård, men er oppvokst på Hamar. Allerede i 2006 debuterte han for Storhamar der han har spilt store deler av sin karriere. I 2011 begynte han på Grunnskolelærerutdanning 5. – 10. trinn.

- Liker å jobbe med barn og unge

- Jeg kombinerte studiene med min karriere som idrettsutøver, og var ferdig utdannet våren 2016. Grunnskolelærer er et yrke som passer meg siden jeg liker å jobbe med barn og unge. Siden jeg allerede bodde på Hamar var det et enkelt valg å studere dette.

Før 2014/15 sesongen meldte han overgang til Stavanger Oilers, noe som ga et sabbatsår i studiene. Men sesongen etter var han tilbake både på Hamar for Storhamar og på HINN.

Innholdsbilde

Fikk toppidrettsstatus

- Under det siste året av graden fikk jeg også toppidrettsstatus. Hadde jeg ikke hatt det da, så hadde jeg nok ikke klart å fullføre. Statusen var helt avgjørende for at jeg skulle bli ferdig på skolen.

Gjennom toppidrettsstatusen  ble det langt lettere for han å kombinere idretten med studier. Det handlet om tilstedeværelse og i enkelte tilfeller utvidede frister, siden han denne sesongen spilte bortekamper på ugunstige tidspunkt både i Norge og i Europa for Storhamar i Champions Hockey League.

- Jeg endte opp med å ta igjen litt praksis, men jeg måtte også lese en del pensum selv. Mine praksislærere var heldigvis veldig imøtekommende. I tillegg jobbet jeg ved en barneskole, så det ble mye å gjøre.

Lange dager med studier og trening

En vanlig dag for Blakseth Huse startet som regel med undervisning klokken 09.00. Forelesninger og selvstudium på skolen fram til ca. klokken 14.00 før det var istrening klokken 16.00. I løpet av studietiden hadde han fire praksisperioder hos Elverum ungdomsskole, Lovisenberg skole, Ajer ungdomsskole og Solvang skole.

- Det var mange teorifag med didaktikk og pedagogikk på skolen, men det var praksis hvert eneste år. Gradvis i praksisperiodene ble vi mer overlatt til oss selv, og på den måten fadet inn i arbeidslivet.

Flyttet til Frankrike i 2017

Våren 2016 var Blakseth Huse ferdigutdannet som grunnskolelærer. Høsten 2016 gikk han inn i det som ble hans siste sesong for Storhamar, samtidig som han jobbet litt som lærer. Deretter fortsatte ishockeykarrieren i Frankrike for klubben Cergy, rett utenfor Paris. Etter en sesong der la han skøytene på hylla da han fikk et godt jobbtilbud på Hamar.

- Rundt påsketider i 2017 fikk jeg tilbud om en stilling på WANG Ung, og jeg begynte der høsten 2018. Her er jeg både lærer og trener på 8.trinn. Nå føler jeg at jeg har fått drømmejobben der jeg får jobbe både som trener og lærer på en idrettsungdomsskole.

- Å være lærer er mye jobb

En god lærer skal ifølge Blakseth Huse være sosial, engasjerende og motiverende. Samtidig må man være tydelig, gjerne en ledertype og kunne sette klare grenser. Han tror grunnskolelærerutdanningen passer aller best for personer som er glad i barn og unge, sosiale og flinke til å underholde.

- Folk har generelt et litt feil bilde av hva det vil si å være en lærer. Det er mye jobb, og krever grundige forberedelser samt etterarbeid. En lærer må ha en totalpakke av mange egenskaper, og være en lagspiller.

I sin nåværende jobb er han en del av en stor trenergruppe som samarbeider om læreplaner, vurdering og kompetansemål. Fire dager i uka har klassen treninger midt på dagen. I tillegg underviser han i engelsk. På fritiden videreutdanner han seg innen spesialpedagogikk. 

- Prøv å være offensiv

- Å studere for å bli grunnskolelærer var mer krevende enn jeg i utgangspunktet trodde, spesielt siden jeg kombinerte det med ishockey. Det tok litt tid før jeg innså hva som krevdes av meg personlig. Men da jeg knakk koden, så gikk det bra.

29 år gammel kan han nå se tilbake på en ishockeykarriere med 437 kamper og 141 målpoeng for Storhamar. Dette oppnådde han samtidig med at han utdannet seg til grunnskolelærer. Til nåværende grunnskolelærerstudenter på HINN har han følgende oppfordring.

- Prøv å være offensiv. Si ja til så mye du kan i praksisperioden. Det er der du får kjenne på hvordan yrket er. Da vil du også merke hva du liker og ikke liker med yrket før du skal ut i arbeidslivet.

Sist endret: .