- Naturlig å fortsette med idrett

Portrettbilde av Eline Bones.

Eline Bones spiller fotball aktivt, i tillegg til å studere Årsstudium i idrett på HINN. 

Høsten 2018 startet Eline Bones på Årsstudium i Idrett. Allerede har hun bestemt seg for å gå videre på Bachelor i idrettsvitenskap.

Eline er 19 år gammel, og kommer fra Rognes i Trøndelag. Hun kom til Lillehammer rett etter videregående, der hun gikk på idrettslinja.

Hvorfor valgte du Årsstudium i idrett på Lillehammer?

- Å velge var en utfordring siden jeg var veldig usikker på hva jeg ville bli. Etter hvert endte jeg på Årsstudium i idrett på Lillehammer. Tanken var at jeg da kunne få innblikk i hva en eventuell bachelor går ut på, og ikke minst hva som skjer på studiet og få videre innblikk i idrett, som også er en naturlig vei videre fra videregående.

Hva slags forventninger hadde du til studiet, og er det noe som har overrasket deg?

- Før jeg startet hadde jeg ikke så mange forventninger, for jeg visste egentlig ikke helt hva jeg gikk til. Det eneste jeg forventa var at det skulle bli lærerikt. Noen overraskelser kom egentlig ikke. Den eneste store forskjellen er at det er mye mer selvstudium sammenlignet med videregående. Selvstudium er noe man bare må venne seg til. Ellers er jeg veldig fornøyd!

Hvordan er egentlig arbeidsfordelingen på studiet og hvordan er en vanlig dag?

- Som nevnt er det en del selvstudium, men vi har også litt praksis. Vi har også «læring og ledelse i idrettsaktiviteter», der vi har «gym», og kan få innblikk i ulike idretter. Dette er for at vi kan ta med oss lærdommen videre i praksis. Senere skal vi blant annet ha praksis i Ridderrennet, og dette er en forberedelse på dette.

 Siden vi har relativt få timer på skolen kan skolehverdagene variere litt. Man kommer tilbake til hybelen etter forelesning, spiser, trener, slapper av og leser videre.

Hvem passer studiet for?

- Studiet passer for de som har et forhold til idrett og fysiske aktiviteter, eller som har lyst til å begynne med dette. Siden det er lite obligatorisk på skolen passer det også for de som driver med idrett på et høyt nivå, da det er lett å kombinere med en karriere som toppidrettsutøver. 

Du sier de som har et forhold til idrett, og fysisk aktivitet – må man være i god form for å studere idrett?

- Nei, absolutt ikke - i likhet med mange andre har jeg ikke trent så veldig mye i sommer, og du må ikke være godt trent for å delta. Det er alt ettersom hva man har lyst til.

Trenger man noen forkunnskaper til studiet?

- Nei, men jeg kjenner at det er veldig godt å ha gått idrettslinja. Det er mye av pensum jeg kjenner igjen, og som jeg kan bygge videre på. Dette gjør veien og forståelsen litt enklere for meg.

Hvordan var det å komme rett fra videregående til høyere utdanning?

- Jeg merker at det er mye nytt. Personlig har jeg har aldri skrevet arbeidskrav før, og det er mye å sette seg inn i. Men det er alltid mulig å spørre om hjelp da det trengs, enten det er om skole eller andre ting.

For det er en sosial gjeng du studerer med?

- Ja, man merker at Lillehammer er en studentby. Siden Fadderuka har jeg blitt kjent med mange nye og funnet meg en omgangskrets. Byen er veldig flink til å ta imot nye studenter. Dette både innenfor studiet, men også fotballaget i Lillehammer.

Du spiller også fotball – hvordan er de ulike aktivitetene på skolen?

- Lillehammer Studentidrett (LSI) er godt representert, og har mange aktiviteter. Det er også en fin arena å skaffe seg nye venner. Man kan finne noen som deler samme interesser. Jeg er medlem i Lillehammer Fotballklubb, som også har godt samarbeid med LSI.

Hvordan ser veien ut videre?

- Jeg har tenkt å fortsette på Bachelor i idrettsvitenskap. På sikt håper jeg å få meg jobb som kroppsøvingslærer, eller lærer i idrettsfag –  i hvert fall noe som har med idrett å gjøre. Dette kan jeg gjøre ved å ta pedagogikk, eller eventuelt ta noen enkeltfag i lærerutdanningen.

Sist endret: .